U Bosni umjereno oblačno, u Hercegovini pretežno sunčano

Jutros je u Bosni bilo umjereno oblačno vrijeme. U Hercegovini i na zapadu sunčano, uz malo oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 12 stepeni, Bjelašnica, Ivan Sedlo i Livno 14, Bugojno i Drvar 15, Bihać, Sarajevo i Srebrenica 16, Jajce i Tuzla 17, Sanski Most, Zenica i Zvornik 18, Banja Luka, Grude i Široki Brijeg 19, Doboj, Gradačac i Prijedor 20, Brčko 21, Mostar i Trebinje 22, Neum 25 stepeni.

Danas u Bosni umjereno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sučano. Poslije podne naoblačenje u većem dijelu Bosne može uvjetovati kišu, pljuskove i grmljavinu. U Hercegovini pljuskovi sa grmljavinom su mogući na sjeveru i sjeveroistoku.

Vjetar u Bosni slab promjenljivog smjera, a u Hercegovini slaba bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 27 do 33, na jugu do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Svježije jutro ugodno će djelovati na većinu ljudi, a tegobe kod osjetljivih osoba dodatno će se umanjiti.

Nešto više opreza kod hroničnih bolesnika neophodno je u drugom dijelu dana, kada se sa porastom oblačnosti u Bosni očekuju pljuskovi i grmljavina.

U Hercegovini posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i sunčevog zračenja.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i odrona

Na smanjenu vidljivost zbog magle upozoravamo na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Vozačima skrećemo pažnju i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja, posebno na planinskim prevojima. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Tokom dana u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima u intervalima od 00:30 do 01:30 sati, od 02 do 03:30 sati i od 04 do 05:30 sati, dolazi do obustave saobraćaja. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Radovi na sanaciji rasvjete izvode se u noćnim satima u tunelu Jelašje na dionici magistralnog puta M-17 Konjic-Jablanica. Za vrijeme izvođenja radova, kroz tunel se saobraća jednom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Lanište-Ključ i M-4.2 Srbljani-Cazin.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)