Jozi Rajiću iz Grabovice uručen ključ hiljaditog doma izgrađenog u okviru Regionalnog stambenog programa

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac danas je u Grabovici kod Mostara porodici Joze Rajića uručila ključeve njihove kuće, koja je obnovljena u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini. Ovim činom, simbolično je obilježeno uručenje 1.000. ključa kroz ovaj veliki projekat, u kome, osim BiH, učestvuju i Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

“Proces povratka i zbrinjavanja interno raseljenih osoba neprocjenjivo je važan za očuvanje stabilnosti i mira kako u BiH tako i regionu, suživota naših naroda. U tome je mnogo pomogao i ovaj projekat, čija je ideja potekla od predstavnika vlasti naše četiri zemlje, a realizovana je zahvaljujući pomoći naših donatora. Sretna sam kad vidim osmijehe i zadovoljstvo na licima ljudi koji useljavaju u nove domove. Pokazali su strpljenje i veliku želju da se vrate na svoje ognjište i to je veoma važno”, rekla je Borovac.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić naveo je kako se zahvaljujući ovom projektu u FBiH gradi 1.281 stambena jedinica, a do sad je izgrađeno 390 kuća i 8 stambenih zgrada.

“Raduje nas kada svjedočimo lijepim trenucima, kojim označavamo vidljive rezultate rada i uspješno završene projekte. Jedan od njih je upravo danas u Grabovici kod Mostara, a kojim označavamo zavšetak 1000. te stambene jedinice u okviru RSP-a u našoj zemlji. Siguran sam da ovaj dan predstavlja posebnu radost za porodicu Rajić, koja dobija trajno stambeno rješenje i primjerene uslove za život, ali i za nas koji provodimo ovaj projekat”, rekao je Ramić.

Domaćin Jozo Rajić izrazio je zadovoljstvo završenim radovima.

“Supruga i ja napravili smo kuću 1989. godine i tada smo imali troje djece, a kasnije smo dobili i četvrto. Kuća nam je sada ljepša nego prije. Aplicirao sam za obnovu gdje god sam mogao, ali do ovog projekta ništa nije urodilo plodom”, kazao je Rajić.

Danas su uručeni ključevi obnovljene kuće i porodici Kemala Ćorića u selu Dobrna Podveležju, koji se do obnove svoje stambene jedinice preseljavao 11 puta. Kako je rekao, on, supruga, dvoje djece i njegovi roditelji presretni su što su se vratili na svoje ognjište.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu, u BiH će do kraja 2021. godine biti osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike u BiH. Do kraja 2019. Godine, planirana je useljenje još 500 stambenih jedinica, a ostatak do kraja 2021. godine.

(NovaSloboda.ba)