Nova sezona u Narodnom pozorištu Mostar započinje izvođenjem predstave „To“

Narodno pozorište Mostar svoju jubilarnu sedamdesetu pozorišnu sezonu 2019/2020 otvoriće 6. septembra u 20 sati izvođenjem predstave „To“ Alije Isakovića, u režiji Ivana Lea Leme. Riječ je o predstavi, koja je premijerno na sceni NPM-a izvedena 21. juna ove godine, a koja je izazvala veliki interes publike.

Radnja drame smještena je na periferiju grada, junaci su ljudi sa životne margine. U prvi mah, čini se da je ovo drama o krvnoj osveti, ali uskoro na vidjelo izbija njen univerzalistički karakter, gdje kafana predstavlja simboliku tamnice i zatočeništva ljudskog roda u njegovom životu. Glumačku postavu čini ansambl NPM-a: Emir Spahić, Jasmin Krpo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Šerif Aljić, Mirsad Elezi i Goran Lozo. Scenografiju predstave radi Vesna Režić, a kostimografiju potpisuje Mirjana Zagorec.

Svi oni koji ne budu u prilici doći do svojih ulaznica za navedeni termin, predstavu će moći pogledati i 20. septembra od 20 sati.

U septembru, ljubitelje pozorišne umjetnosti očekuju i dvije gostujuće predstave. Prva na repertoaru je predstava „Nigdje nikog nemam“Edwarda Bonda, u režiji Albana Ukaja, nastala u koprodukciji Udruženja Kontakt i Sarajevskog ratnog teatra SARTR, koja će biti odigrana 11. septembra sapočetkom u 20 sati, a ulaz na predstavu je besplatan.

Drugo gostovanju u septembru rezervisano je za mjuzikl kabare „Moja pjesma“, nastao u okviru projekta „BH Broadway“, kojeg provodi Ambasada SAD-a. Predstavu koju su sa mladim bh. glumcima i umjetnicima pripremili Aaron Thielen,  umjetnički direktor čikaškog Marriott teatra, i muzički reditelj Ryan T. Nelson, profesor na Northwestern University i muzički direktor Marriott teatra, biće odigrana 14. septembra sa početkom u 20 sati. Cijena ulaznice za mjuzikl kabare „Moja pjesma“ iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

Posljednji petak u septembru, 27.9., rezervisan je za izvođenje predstave „Alfa Beta“ E.A. Whiteheada, koja će biti odigrana na maloj sceni NPM-a „Studio 64“ sa početkom u 20 sati. “Alfa Beta” zanimljiva je, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote.

Cijena ulaznica za predstave nastale u produkciji NPM-a iznose 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati, te od 18 do 20 sati.

(NovaSloboda.ba)