Bećirović: Povelja Kulina bana politički, pravni i istorijski dokument

Povelja bosanskog vladara Kulina bana napisana prije 830. godina ostaće trajno upamćena kao kulturološki, politički, pravni, sociološki i istorijski dokument, kazao je danas delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i podpredsjednik SDP-a Denis Bećirović.

U prigodnom podsjećanju na ovaj najvažniji pisani dokument koji potvrđuje državnost BiH, Bećirović je napomenuo da Povelja svjedoči i to da je Bosna jedna od najstarijih država u jugoistočnoj Evropi.

“Istoriografije u Srbiji i Hrvatskoj koje se bave srednjovjekovnom bosanskom državom nerijetko svojataju našu državu i istoriju iskrivljujući osnovne činjenice. One nastoje legitimisati velikodržavne negacije istorijske egzistencije BiH”, stav je ovog državnog delegata.

U BiH se ne afirmiše dovoljno srednjovjekovna bosanska istorija, a dokaz da vladajuće strukture ne razumiju važnost izgradnje svijesti o kontinuitetu srednjovjekovne bosanske države, Bećirović vidi u činjenici da je samo u centralnom tuzlanskom gradskom parku u kamenu isklesan dio Povelje Kulina bana.

“Da ima više sluha i iskrene želje za razvoj i afirmiaanje bosanskohercegovačke državnosti, srednjovjekovna bosanska istorija imala bi potpuno drugačiji tretman u našoj državi”, mišljenja je Bećirović.

Nosioci političke moći, u saradnji s obrazovnim institucijama, trebali bi, dodaje, kreirati dugoročnu politiku motiviranja i podrške mladoj bh. inteligenciji da vrši specijalistička istraživanja u zemlji i inostranstvu s ciljem nastavka istraživanja srednjovjekovne bosanske države.

Važnost ovog dokumenta ogleda se u činjenici da je to najstariji svjetovni spomenik na južnoslovenskom prostoru pisan bosanskom varijantom ćiriličnog pisma – bosančicom, a u pitanju je i najstariji pravni akt na južnoslovenskom prostoru napisan na narodnom jeziku.

Bećirović navodi da Povelja ukazuje na činjenice da je država Bosna u tom periodu imala teritoriju, narod, vladara s titulom bana i ugled koji je prevazilazio njene srednjovjekovne granice.

Takođe, Povelja nedvosmisleno svjedoči o postojanju državnog aparata, dvorske kancelarije i predstavlja važan dokaz postojanja jake srednjovjekovne države Bosne. Uz bana se već nalazi određeni izvršni i prisilni aparat, što znači da je izgrađena feudalna struktura vlasti.

Bećirović još napominje da Povelja potvrđuje snagu bosanske države, koja garantuje  dubrovačkim trgovcima slobode kretanja i trgovine, te oslobađanje od carina.

Bosanski vladar Kulin ban 29. avgusta 1189. godine, prije 830 godina, uputio je Povelju dubrovačkom knezu Krvašu kojom se uređuju trgovački odnosi između Bosne i Dubrovačke republike.

(Fena)