GO SDA Mostar: Politički avanturisti i zagovornici retrogradne ideje tzv. Herceg Bosne nisu ništa naučili iz novije prošlosti

Gradski odbor SDA Mostar najoštrije osuđuje otvoreno veličanje i zazivanje neke nove tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne, ugašenog i neslavno okončanog političkog projekta, koji je svoj epilog, u vidu osuđujuće presude, dobio i pred Haškim sudom, stoji u današnjem saopštenju.

“Stavljanje u istu ravan nekakve ugašene paradržave, čiji su vojni i politički lideri osuđeni pred Haškim tribunalom, i suverene, međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, jednostavno je činjenično netačno i politički promašeno, i moguće je jedino u glavama onih koji još uvijek misle da takav jedan propali i međunarodno osuđeni projekat treba ponovo oživjeti”, ističe se u saopštenju GO SDA Mostar.

Posebno je zabrinjavajuće što je na skupu Hrvatskog narodnog sabora, održanom u Mostaru, poručeno kako je tzv. Hrvatska Republika Herceg Bosna nekakav „putokaz“ kojim bi se, kako tvrde zagovornici ove retrogradne ideje, trebale kretati ambicije političkih avanturista, koji očigledno nisu ništa naučili iz novije prošlosti.

“Svima onima koji sanjaju neku novu ‘Herceg Bosnu’, bilo u vidu tzv. trećeg entiteta ili nekakve ‘federalne jedinice’, želimo poručiti da ćemo se oštro suprotstaviti takvim pokušajima, jer su Bošnjaci i drugi građani Mostara na vlastitoj koži osjetili šta znači realizacija ideje Herceg Bosne, u smislu poštivanja njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava.

Zazivanjem nekakve nove ‘Herceg Bosne’, Hrvatski narodni sabor i stranke okupljenje u toj nevladinoj organizaciji očigledno žele insistiranjem na propalom projektu sakriti prave egzistencijalne probleme građana, pa i Hrvata, koji su suočeni sa propašću velikih kompanija, siromaštvom i masovnim iseljavanjem mladih!, naglašava se u saopštenju..

GO SDA Mostar želi, kako se navodi, poručiti kako ovaj grad ima svoju budućnost samo kao zajedničko mjesto življenja građana, svih konstitutivnih naroda i ostalih, i uz uvažavanje međunarodnih demokratskih principa, na kojima su zasnovane moderne demokratske države.

“Sve ostalo je put u novu neizvjesnost i avanturizam, a na to SDA sigurno neće pristati”, kaže se u sapštenju.

(NovaSloboda.ba)