Mušić: Promovisanje tzv. HB kao “rješenja” samo može nanijeti štetu bh. Hrvatima

SONY DSC

Tvrdnje čelnika HDZ-a, prije svih Dragana Čovića i Bože Ljubića, da je „stvaranjem Herceg-Bosne stvorena Bosna i Hercegovina“, te da je ta paradržavna tvorevina „putokaz za ustavna rješenja u BiH“, potpuno su neutemeljene i u teškoj zavadi s istorijskim činjenicama, smatra Edin Mušić, podpredsjednik SDA.

On ističe da ove tvrdnje jasno i nedvosmisleno otkrivaju da je cilj HDZ-ove politike etnička segregacija  Bosne i Hercegovine.

“Taj cilj se samo maskira pričom o navodnoj nejadnakopravnosti i lažnim samopredstavljanjem kao „nositelja europskih vrijednosti“. Nikakve ‘evropske vrijednosti’ nisu, niti mogu biti formiranje paradržava, zalaganje za etničke podjele i segregaciju, ili slavljenje zločinaca koji su bili na čelu te tzv. Herceg-Bosne, a pred Haškim tribunalom su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat”, kaže Mušić.

Promovisanje tzv. Herceg-Bosne, čije je postojanje obilježeno UZP-om, razaranjima čitavih gradova, logorima i teškim ratnim zločinima, kao „putokaza za ustavna rješenja“, dodaje, može imati pogubne posljedice za sve, a naročito za bh. Hrvate.

“Jer, upravo takva politika HDZ-a je doprinijela da u BiH danas živi skoro polovina Hrvata manje nego 1991. godine, te da ih u manjem bh. entitetu skoro pa nema. Saradnja HDZ-a s Dodikovim SNSD-om s dugoročnim ciljem etničke podjele BiH i promovisanje tzv. Herceg-Bosne, neće dati rezultate, ali će dodatno usložniti odnose Bošnjaka i Hrvata. Upravo ova dva naroda žive izmiješano na najvećem dijelu teritorije BiH i trebalo bi da imaju zajednički interes. Zato bi za sve, a naročito za bh. Hrvate, bilo mnogo korisnije da je politika HDZ-a dijametralno suprotna od aktuelne”, zaključuje Mušić u saopštenju SDA.

(Fena)