Opsenica o štrajku doktora: Vlada HNK-a ispuniće svoj dio dogovora

Komentarišući najavljeni štrajk doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kantonalni ministar zdravstva Goran Opsenica izjavio kako se ono što je potpisano mora poštivati, te da će u skladu s tim postupiti i Vlada HNK-a.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNK-u za 30. avgust najavio je štrajk upozorenja, a za 10. septembar generalni štrajk, jer doktori 1. jula nisu dobili povećanje plata kako je predviđeno kolektivnim ugovorom koji je potpisan prošle godine.

“Ugovor koji je potpisan sa sindikatima ima zakonsku snagu i njega treba poštivati”, poručio je ministar Opsenica u četvrtak prilikom podjele školskih torbi i pribora učenicima u stanju socijalne potrebe.

Po njegovim riječima, jedino što je sporno je ko treba osigurati sredstva za povećanje liječničkih plaća.

“Prilikom potpisivanja novog kolektivnog ugovora, dogovoreno je i jasno je rečeno da nedostajuća sredstva za ispunjenje kolektivnih ugovora treba tražiti jednakopravno na tri strane: Vlada HNK-a, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a i same zdravstvene ustanove. Ja mogu reći da će Vlada HNK-a osigurati dio sredstava koji je ona dužna osigurati”, istakao je ministar.

Dodao je kako mu smeta izvještavanje pojedinih medija, koji na odgovornost pozivaju samo Vladu HNK-a, a niko ne spominje druge dvije strane.

Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK-a, koji je potpisan u julu prošle godine, predviđeno je povećanje plate doktora medicine i stomatologije u tri etape.

Od 1. jula 2019. godine, trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta za obračun plata, ali do toga nije došlo, jer zdravstvene ustanove nisu imale dovoljno sredstava za isplatu uvećanih plata.

(Fena)