Preminula Nermina Kurspahić, publicistkinja, esejistica, književna kritičarka

Nermina Kurspahić (1956.), publicistkinja, esejistica, književna, pozorišna i likovna kritičarka, preminula je danas u Sarajevu.

Osnovnu školu i gimnaziju završila u Sarajevu, diplomirala je na Filozofskom fakultetu, takođe, u Sarajevu, na Odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju. Na istom fakultetu studirala je arapski i engleski jezik i književnost. Pohađala je i postdiplomske studije iz Teorije književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pisala je i objavljivala tekstove i kritike još u vrijeme studiranja. Njeni su tekstovi objavljivani u časopisima i publikacijama širom Jugoslavije: “Maske” iz Ljubljane, “Scena” iz Novog Sada, “Ladus” iz Beograda, “Oko” iz Zagreba, “Borba”, “Oslobođenje”, “Književne novine”, “Lica” , takođe i u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Meksiku.

Kurspahić je bila i glavna i odgovorna urednica najstarijeg i najuglednijeg magazina za umjetnost, kulturu, nauku i društvena pitanja u BiH, Odjek, koji je upravo zahvaljujući njoj izlazio i za vrijeme opsade Sarajeva.

Takođe, bila je članica P.E.N. Centra BiH i Društva pisaca BiH, te angažovana u Međunarodnoj asocijaciji likovnih kritičara AIC.

Dobitnica je SOROS-eve nagrade za “Iščezavanje plavih jahača”, prve nagrade “Alija Isaković” za najbolji originalni dramski tekst “All on board” Preporod, te Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2005. godine.

Sahrana Nermine Kurspahić biće obavljena u petak na groblju Vlakovo, a tačno vrijeme sahrane biće saopćeno naknadno.

(NovaSloboda.ba)