Sindikat Aluminija dao saglasnost na novu sistematizaciju

Skupština Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminij, na sjednici u četvrtak, dala je saglasnost na nacrt nove sistematizacije radnih mjesta, te usvojila odluku o otkazivanju najavljenih prosvjeda.

“Skupština Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminij je na svojoj sjednici u četvrtak dala saglasnost na nacrt nove sistematizacije radnih mjesta. Oko 500 radnika biće proglašeno tehnološkim viškom. Oni će dobiti otpremnine i moći ostvariti ostala prava”, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminij Romeo Biokšić.

Dodao je kako su zaposlenici Aluminij odustali od najavljenih protesta.

“Odluke o najavljenim protestima za 3. septembar pred HDZ-om BiH i 5. septembra pred zgradom Vlade FBiH stavljeni su van snage, jer su naši zahtjevi djelomično ispunjeni, a i MUP nam je zabranio protestna okupljanja na najavljenim lokacijama”, dodao je Biokšić.

Po njegovim riječima, od 2. septembra dio ardnika Aluminija dobiće rješenja s otkazima ugovora o radu, dok će ostali radnici sklapati nove ugovore s poslodavcem.

Po njegovim riječima, otpremnine će iznositi otprilike šest prosječnih plata ili oko 8.500 maraka po osobi.

Dodao je kako se nada da će se vođstvo Aluminija uspjeti pronaći investitora, kako bi se plan ponovnog pokretanja proizvodnje mogao provesti u djelo.

“Ukoliko, pak, ne bi došlo do pokretanja proizvodnje do kraja godine, i ovi ardnici imaće ista prava kao i oni koji su proglašeni tehnološkim viškom, a do tada će primati platu umanjenu za 50 posto”, dodao je Biokšić.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula, nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se 293 miliona odnosi na dug za električnu energiju.

Aluminij je zapošljavao oko 900 radnika, a Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkog kapitala, mali dioničari, takođe, imaju 44 posto dionica, dok Vlada Republike Hrvatske drži preostalih 12 posto dionica.

(Fena)