Zatvorenik s Bilica Kristian Vukasović preminuo od straha

Obdukcija na tijelu 18. godišnjeg Kristiana Vukasović koji je preminuo u splitskoj bolnici, nakon što je u nju u komatoznom stanju doveden iz istražnog zatvora Bilice, pokazuje da je umro od straha, doznaje se u bolnici.

Patolog koji je obavljao obdukciju tvrdi da je Kristian Vukasović preminuo od psihičke smrti, odnosno da se radi o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva i ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen.

Iako advokat koji zastupa obitelj, Vinko Ljubičić, još uvijek nije službeno dobio rezultate obdukcije. u razgovoru za Hinu, kazao je kako su pretpostavljali da će rezultati biti takvi.

“Mi smo pretpostavljali da će uzrok njegove smrti biti posljedica straha, psihička bol i uslovi u kojima je boravio u zatvoru. Rezultat obdukcije mi još nije uručen, a on još nije ni cjelovit. Svakako ću u ime porodice zatražiti pravnu zaštitu, odnosno već sljedećih dana ćemo tužiti državu, jer je očigledno da je došlo do greške”, kazao je advokat Ljubičić.

Preminuli 18. godišnjak je u aprilu osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojima je izgorjelo pet maslina, par stabala i dva hektara trave. Sam je odšetao u policijsku stanicu i prijavio se. Uprkos tome što je bio dijete s posebnim potrebama, što je imao teži invaliditet, potrebu za cjelodnevnu pomoć i njegu, te što je bolovao od poremećaja piromanije, smješten je u istražni zatvor Bilice u Splitu.

Krivični postupak se protiv njega redovno vodio, pa mu se sudilo kao zdravoj osobi. Nakon što je završio u istražnom zatvoru, bio je u teškom psihičkom stanju i nekoliko je puta prebacivan u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, gdje mu je dijagnosticiran suicidalni poriv. Uprkos tome, vraćen je u zatvorsku ćeliju na splitskim Bilicama, odakle je u komi prebačen u splitsku bolnicu, gdje je i preminuo. Na tijelu je imao modrice ispod trbuha i na preponama koje je primujetio njegov otac.

Državno tužilaštvo i Ministarstvo pravosuđa tvrde da do sada nisu utvrđene nepravilnosti u radu državnih službenika Zatvora u Splitu.

(Fena)