HND pozvao novinare na bojkot zagrebačkog gradonačelnika

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je zatražilo izvinjenje od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog seksističkog napada na novinarku N1 Televizije Mateu Dominiković, pozvavši novinare i urednike da ubuduće bojkotuju gradonačelnikove javne nastupe.

Oštro osuđujući posljednji Bandićev seksistički ispad, HND se pridružio zahtjevima kolegica i kolega koji su zatražili gradonačelnikovo izvinjenje.

U HND-u smatraju da zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke “BM 365 – Stranka rada i solidarnosti” takvim omalovažavajućim izjavama nije želio poniziti samo konkretnu kolegicu, nego novinare uopšte, napominjući da to nije njegov prvi sramotni ispad prema novinarima. HND je, pri tom, izrazio zabrinutost što su Bandićeva meta najčešće novinarke.

To novinarsko udruženje poručilo je kako je pravo svakog novinara i novinarke da postavljaju pitanja i insistiraju na odgovorima, dok je obaveza dužnosnika na njih odgovoriti, prenosi Hina.

Novinarka Matea Dominiković u utorak je na konferenciji za novinare Bandiću postavila niz pitanja o GUP-u, tzv. “Zagrebačkom Manhattanu” i drugim temama, a Bandić joj je odgovorio uvredljivim i seksističkim riječima: “Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno.“

Tu izjavu ranije su oštro osudili Komisija za ravnopravnost polova Grada Zagreba i pravobraniteljica za ravnopravnost polova Višnja Ljubičić, koja je rekla da se u tom slučaju radi o obliku polnog uznemiravanja.

(Fena)