Od country stara do pop ikone

Taylor Swift (30) je pravi fenomen. Što god dodirne, pretvara se u zlato. Počela je 2006. godine kao country pjevačica, a danas važi za najuspješniju umjetnicu u istoriji. Ovih dana se pojavio njen najnoviji, sedmi po redu album pos nazivom „Lover“.

Rođena je prije tri decenije u Readingu u Pennsylvaniji (SAD). Sa deset godina je napisala prvu vlastitu pjesmu. Spoj talenta i bogatstva joj je pomogao da 2006. godine izda prvi album. Njena četiri singla su se našla u američkih top ten. Na pozornici se osjeća kao kod kućie, a sve su to uslovi za jednu mega karijeru.

Četiri Grammy nagrade istovremeno dobija 2010. godine za album godine, najbolji country album, najbolju country pjesmu i najbolju ženski countri vokalni performans.

Nakon toga, prelazi u Hollywood, gdje se uspješno okušava kao glumica u filmovima “Hannah Montana-film” i “Valentinstag”, kao i u seriji “New Girl”.

U to vrijeme, na muzičkom planu lagano skreće od country žanra u pravcu pop muzike, a konačaan oproštaj je slijedio albumom “Red” 2012. godine. I opet uspjeh. Pet puta zlatni i 21 put platinasti album.

Nakon toga, ponovo se bavi nečim, potpuno novim i drugačijim, sa svjetskim modnim labelom donjeg rublja nastupa 2014. godine u “Victoria’s Secret Showu”, čime postiže apsolutni uspjeh.

Svi žele biti prijatelji sa Taylot Swift. Čak su joj i velike zvijezde dolaze na noge. Kome je to još uspjelo. Naravno sve: “creme da la creme”. Na jednoj slici s njom su manekenke Gigi Hadid i Matha Hunt, glumica Hailee Steinfeld, manekenka Cara Delevingne, pjevačica Selena Gomez, manekenka  Serayah, glumica Mariska Hargitay, te još dvije manekenke Lily Aldrige i Karlie Kloss.

Nastupa redovno na večerima zvijezda, a 2016 . godine dobija još tri Grammyja.

Slijede albumi, šesti  2017. i sedmi, “Lover”, ove godine.

U svojim novim pjesmama, osvrće se na dugo očekivani stav po pitanjima feminizma, diskriminacije i LGBTQ prava. Za to je bilo krajnje vrijeme, nakon što joj je podbacivana bliskost sa predsejednikom Trumpom.

Jedno je sigurno: stigla je na vrh Olimpa, i tu će ostati dugo, dugo…

(web)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)