Umjereno oblačno i sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Sokolac 13, Bugojno 14, Ivan Sedlo 15, Jajce i Zenica 16, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 17, Bihać, Livno i Prijedor 18, Bijeljina, Doboj i Grude 19, Banja Luka, Brčko i Široki Brijeg 20, Gradačac 22, Trebinje 23, Mostar 26, Neum 27 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana, povećanjem oblačnosti, u višim planinskim djelovima moguć je i kratkotrajni pljusak.

Vjetar slab na momente i umjeren promjenljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 27 do 33, na jugu do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Vrućina i sparina imaju nepovoljan uticaj na većinu populacije, a pogotovo hronične bolesnike.

Pod uticajem visokih temperatura kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata će, osobito u drugom dijelu dana, kada će biti izraženiji osjet sparine, doći do jačanja tegoba uz reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje i nervoze.

Planirane aktivnosti trebali bi obaviti tokom prijepodnevnih sati, a u najtoplijem dijelu dana izbjegavati boravak na otvorenom.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Kakanj u mjestu Tičići, saobraćaj je u smjeru Zenica-Kakanj obustavljen i preusmjerava se na alternativne pravce.

Zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila na magistralnom putu M-17 na izlazu iz Mostara prema Ortiješu, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Tokom dana, u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima u intervalima od 00,30 do 01,30 sati, od 02 do 03,30 sati i od 04 do 05,30 sati, dolazi do obustave saobraćaja. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Na magistralnom putu M-17 Konjic-Jablanica tokom dana izvode se radovi na mostu kod restorana „Bagrem“, za vrijeme izvođenja ovih radova, saobraća se jednom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje i M-5 Lanište-Ključ.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Vozače na svim putnim pravcima pozivamo na opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)