Grubeša: Istražiti svaki eventualni kriminal i zloupotrebe u Aluminiju

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je kako je svaki eventualni kriminal i zloupotrebe u mostarskom Aliminiju potrebno istražiti i procesuirati ako se dokažu, jer BiH mora profunkcionisati kao pravna država.

“Mjerodavne pravosudne i druge institucije trebaju i moraju utvrditi odgovornost svih koji su svojim djelima i eventualnim zloupotrebama doveli Aluminij do duga od 400 miliona maraka i na kraju do zaustavljanja proizvodnje. Svi koji su radili protiv zakona, zloupotrijebili položaj ili ovlaptenja trebaju odgovarati”, izjavio je Grubeša komentarišući stanje u Aluminiju i eventualne pravosudne odluke u budućnosti s obzirom da Tužilaštvo istražuje određene osobe, a finansijska policija provjerava poslovanje.  

“Svjedoci smo da Aluminij, jedno od najvažnijih i strateških preduzeća u BiH, prolazi kroz najveću krizu od svoga postojanja. Konačno gašenje Aluminija imalo bi nesagledive posljedice za cijelu privredu BiH, a direktnee štete i izvan granica zemlje”, naglasio je Grubeša.

Smatra da država mora stati iza Aluminija i pomoći mu “da se digne na noge”.

“Jedan od koraka je da se krene s jedne strane s novom stranicom i novim Aluminijem, neopterećenim problemima, s novim investitorima. A s druge da pravosuđe uključi sve relevantne i institucije i mjere i istraži sve nepravilnosti i dosadašnjem poslovanju Aluminija”, kazao je Grubeša.

“Samo tako ćemo moći svjedočiti spasu ovog važnog preduzeća i njegovoj revitalizaciji u budućnosti, nadamo se na najbolji i održiv način”, rekao je Grubeša i poručio kako se zalaže da se svaki eventualni kriminal i zloupotrebe istraže i procesuiraju ako se dokažu.

 “Važno je da BiH profunkcioniše kao pravna država i pošalje poruku svima kako je sigurna pa, između ostalog, i za buduća ulaganja. Naši pogledi moraju biti usmjereni prema budućnosti, a ne prošlosti kako je to, nažalost, u BiH čest slučaj”, zaključio je ministar Grubeša, saopštio je Ured za informisanje HDZ-a BiH.

(Fena)