Na Bledskom forumu od održivog razvoja do zapadnog Balkana

Politički i poslovni čelnici okupiće se u ponedeljak na Bledu u Sloveniji na tradicionalnoj konferenciji o ključnim izazovima Evrope i svijeta, od održivog razvoja i upravljanja prirodnim resursima do zapadnog Balkana.

Bledski strateški forum izrastao je posljednjih godina u jednu od vodećih međunarodnih konferencija u regiji, na kojoj učestvuju šefovi država i vlada, ministri i poslovni ljudi iz Evrope i šire.

Estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, španski ministar vanjskih poslova i budući šef evropske diplomatije Josep Borrell, turski i finski ministri vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i Pekka Haavisto, te visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet neki su od učesnikaa skupa, koji se održava u ponedeljak i utorak.

Naziv ovogodišnje konferencije je “Izvori stabilnosti i nestabilnosti”, a teme održivi razvoj, efikasno upravljanje prirodnim resursima, multilateralizam, budućnost NATO-a, protekcionizam kao izvorište globalne nestabilnosti, ljudska prava, te izazovi s kojima će se suočiti nova Evropska komisija.

Jedan od tradicionalnih panela je i onaj o zapadnom Balkanu i približavanju zemalja regije evroatlantskim integracijama, na kome se očekuje većina ministara vanjskih poslova iz zemalja regije.

Bledski forum u ponedeljak će otvoriti slovenski premijer, a učestvovaće i predsjednik Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

U nedelju, dan prije otvaranja konferencije, održaće se Bledski forum mladih, savjetovanje mladih lidera i stručnjaka o pitanjima za koje je zainteresovana mlada generacija, prenosi Hina.

(Fena)