Požar na Visočici i dalje aktivan

Požar na planini Visočici iznad sela Grušča je i dalje aktivan. Požar je zahvatio više hektara borove i bukove šume, nema ugroze stanovništva. Na terenu su pripadnici PVJ Konjic i djelatnici JP „Šumarstvo Prenj“, koji gase požar na dostupnim dijelovima .

Od jutarnjih sati juče je djelovao helikopter OS BiH, koji je sa 4 preleta značajno usporio napredovanje i širenje požarišta na njegovom lijevom kraku (iznad sela Grušča prema Prebiljima). Tokom dana, radnici Šumarstva Prenj, sa pripadnicima PVJ Konjic, u tom dijelu saniraju ostatke požara. Požar se proširio u desnom kraku u rejonu  Bijele stijene.

Jutros je magla na Boračkom jezeru i velika je koncentracija dima. Ako vremenski uslovi dozvole, nastavak akcije gašenja iz vazduha se očekuje tokom jutra, saopšteno je iz OC CZ HNK-a.

U protekla 24 sata, na području Mostara (Hum i Žovnica) gorila je trava i nisko rastinje.

Na Bivolju brdu, Ševaš polju, Opličićima i Klepcima (Čapljina) gorila je trava i nisko rastinje.

Na području HNK-a registrovano je 6 krivičnih djela i 4 slučaja remećenja javnog reda i mira, a dogodilo se i 10 saobraćajnih nesreća, u kojima su dva lica smrtno stradala, četiri zadobila teške, a šest lica lakše tjelesne povrede.

(NovaSloboda.ba)