Završen 44. Festival autorske poetike: Publika na sceni rekla da je uz eMTeeM

Sinoć je izvođenjem dijela predstave Mostarskog teatra mladih “Biti ili ne biti, to je pitanje”  završen 44. Mostarski teatarski festival – Festival autorske poetike.

U posljednjem satu 31. avgusta, krajnjeg roka za izmirenje obaveza od kojih zavisi očuvanje Memorijalne scene 2532, publika je stala na stranu eMTeeM-a i simboličkim izlaskom na scenu rekla da je uz eMTeeM i dala svoj glas za “Biti”. Gledalište je ostalo pusto, svi su bili na sceni. Snažna podrška eMTeeM-u.

A onda je žiri saopštio svoju odluku, nakon čega je službeno Festival zatvoren.

Žiri 44. Mostarskog teatarskog festivala – Festivala autorske poetike u sastavu prof. Dr Irma Marić, predsjednica, Fatima Kazazić, glumica i Šerif Aljić, glumac, nakon deset odgledanih predstava, donio je jednoglasnu odluku da se pet ravnopravnih nagrada „Mravac“ dodijeli: predstavi „Uspavanka za Mladenku“ Mostarskog teatra mladih za ideju i angažovanost predstave kao jake satire za društvenu stvarnost, predstavi „Richard III“ Mostarskog teatra mladih za izvrsnu partnersku igru,   predstavi „3 x 21 ili Severinov san“ Dječijeg pozorišta EkoArt Bugojno za edukativni učinak za mlađi uzrast, predstavi „Šta je zapravo uradio Tom“ DIS Pozorišta mladih Banja Luka za raznovrsnost i usklađenost scenskog pokreta i glumačke igre i Farisu Količiću za glumačku uvjerljivu igru u predstavi „Dva i po međeda“ DIS Pozorišta mladih Banja Luka i Mostarskog teatra mladih.

(NovaSloboda.ba)