GP BiH: Očekuje se povećan broj migranata na istoku zemlje

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić danas u prostorijama Jedinice granične policije Trebinje održao je sjednicu Stručnog kolegija, na kojoj su, uz zamjenika direktora Fahrudina Halača, pomoćnika direktora za organizaciju i operacije Dragana Kulića, prisustvovali i rukovodioci osnovnih organizacijskih jedinica GPBiH.Kolegij je održan.

Razmatrani su Izvještaj o radu Granične policije BiH za prvih šest mjeseci 2019. godine i izvršenje Godišnjeg plana rada za isti period.

Direktor Zoran Galić je istakao dobre rezultate rada, osobito u sprečavanju krijumčarenja opojnih droga i potražnoj djelatnosti, te insistirao na jačanju krim-obavještajne komponente GPBiH. Naglasio je da insistira na profesionalnom radu, poštivanju zakonskih propisa i dosljednoj primjeni standarda i pravila ponašanja propisanih etičkim kodeksima policijskih i državnih službenika.

Na kolegiju su posebno tematizirani problemi zbog složenog stanja s ilegalnim migracijama u BiH. Istaknuto je da su u prethodnom periodu posebno opterećene organizacione jedinice na istoku BiH, kada je riječ o pokušajima ilegalnih ulazaka u BiH, te da se u septembru i oktobru 2019. godine može očekivati povećan broj migranata u tom području. Razmatrani su mogući modaliteti za rješenje problema na kritičnim tačkama.

Na sastanku je konstatovano da će Granična policija BiH nastaviti s maksimalnim angažovanjem ljudi i materijalno-tehničkih resursa, ali da se očekuje i konkretnija podrška u cilju operativnog jačanja agencije.

(Fena)