Promocija romana „Svojta“ Adnana Repeše

 „Svojta“ je roman koji kroz kratka poglavlja, fragmente ali i poduže prozne cjeline govori o jednom iščezlom vremenu, o rascjepu unutar jedne porodice, o ljudima koji su na razne načine obilježili pripovjedačevo odrastanje.

Filozof i književni kritičar, Ivan Milenković, za Svojtu kaže da „Repeša pronalazi mjeru u suočavanju sa smrću, strahom, glađu, samoćom, razaranjem. Iza tih mirnih rečenica steže ono neizrečeno, a doživljeno. Iza njegove gotovo nepristojno suzdržane rečenice, u kojoj nema neumjerenih riječi niti prejakih osjećanja (a da, istovremeno, nema ničeg drugog do riječi i osjećanja), u njenom krivudanju i oklijevanju – kao da traži, poput vode, najkraći put, ali ga ne nalazi, nego mora da ga probije – ostaje poriv da čovjek vrišti (od užasa ili muke), plače (od beznađa i tuge), ili, naprosto, kroz vrisak i jecaje, shvati da se susreće s vrhunskom književnošću na ovom jeziku.“

Mostarska promocija romana „Svojta“, održaće se u četvrtak, 5. septembra, u Muzičkom centru Pavarotti, s početkom u 19 sati.

U programu će učestvovati profesor i književni teoretičar Enver Kazaz, te pisci Nedžad Maksumić, Adnan Žetica i Elvedin Nezirović, kao i sam autor.

Programom će moderirati novinarka Adla Dizdar.

Adnan Repeša rođen je 1978. godine u Mostaru. Do sada je objavio dvije zbirke priča, „S obje strane srca“ i „Kratke priče za dugo umiranje“.

Inače, roman „Svojta“ objavila je izdavačka kuća „Synopsis“ iz Sarajeva.

(NovaSloboda.ba)