U srijedu novo protestno okupljanje građana na Uborku

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” najavila je novo protestno okupljanje građana, koje će se održati u srijedu, 4. septembra, u 18 sati na lokalitetu Uborak kod Mostara.

Aktivisti novim protestom žele skrenuti pažnju da do sada nije ništa urađeno oko sanacije starog odlagališta, pravilnog rada postojećeg, niti se počela tražiti druga lokacija za izmještanje regionalne deponija komunalnog otpada, saopšteno je iz inicijativa “Jer nas se tiče”.

“S obzirom da okolinska dozvola za postojeću lokaciju ističe polovinom septembra, postavlja se pitanje da li će se nadležne institucije i osobe pridržavati potpisanog dogovora, zakonskih propisa i javnih obećanja”, dodaje se u saopštenju.

Problemi s deponovanjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju, kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponovana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja u junu su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži šta je sve proteklih godina tu deponovano i da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Nakon dogovor s gradonačelnikom Mostara, odlagalište je deblokirano i nastavljeno je odlaganje otpada. Prema potpisanom sporazumu, trebao je biti formiran poseban stručni tim, koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju.

(Fena)