Johnson suočen sa “obračunom u parlamentu”

Britanski premijer Boris Johnson suočen je sa “obračunom u parlamentu”, poslije upozorenja da će raspisati vanredne izbore 14. oktobra ukoliko poslanici preuzmu kontrolu nad radom Parlamenta.

“Pobunjeni Torijevci” i poslanici iz redova Laburista, naime, planiraju nacrt zakona, kojim će zaustaviti izlazak Velike Britanije iz EU 31. oktobra bez dogovora, prenosi BBC.

Prijedlog zakona primorao bi premijera da zatraži odlaganje Brexita do 31. januara 2020. godine, osim ako poslanici ne odobre novi dogovor ili ne glasaju za izlazak iz sporazuma do 19. oktobra.

Premijer Johnson rekao je da ne želi izbore, ali da bi napredak u razgovorima sa EU bio “nemoguć” ukoliko poslanici pobijede.

Jeremy Corbyn, rekao je da je Laburistička stranka spremna za opšte izbore.

Sekretar Sjeverne Irske iz vlade u sjeni Tony Lloyd je najavio da će Laburisti glasati protiv bilo kakvih planova vlade za održavanje opštih izbora prije nego što Velika Britanija napusti EU 31. oktobra.

Prema Zakonu o parlamentu, premijer će tražiti podršku dvije trećine od 650 poslanika da bi na jesen pokrenuo glasanje.

Brojni poslanici okupili su se u novom nastojanju da zaustave Brexit bez dogovora, prenosi BBC.

Kada se u parlamentu ponovo okupe nakon pauze, očekuje se da pokrenu pravilo koje omogućava hitne rasprave.

Boris Johnson je u jučerašnjem obraćanju novinarima insistirao da može da postigne promjene u trenutnom sporazumu o Brexitu na Samitu EU 17. oktobra.

(Fena)