Street Arts Festival: Novi murali na Bulevaru, Partizanovom igralištu, na Luci i u Šantićevoj ulici

Početak 8. Street Arts Festivala u Mostaru, koji će trajati do 8. septembra, obilježen je umjetničkim  intervencijama na Bulevaru, nekadašnjem Partizanovom igralištu, Šantićevoj ulici i Luci, izložbom Dolores Veledar Perić i muzičkim programom PartYzen.

Juče je dovršen rad umjetnika iz Zagreba Mane Mei, koji je nastao u kolaboraciji s djecom u Gradu Ideaa ina igralištu koje je dobilo sasvim novu dimenziju. Domaće snage Darko Jovičić iz Tuzle, Jeron i Muhamed Baručija iz Sarajeva donijeli su nove boje za Bulevar prijateljstva.

Rikardo Druškić i Benjamin Čengić iz Sarajeva oslikavaju novi mural na fasadi OKC Abrašević.  U blizini Sinagoge, u procesu je  oslikavanja je murala umjetnika iz Berlina, a u  Titovoj ulici interveniše muralista iz Brazila. 

Stigli su umjetnici iz Seville, koji će danas početi početi oslikavati u naselju Vatikan, dok će na Bijelom Brijegu raditi Martin Frljić iz Viteza.

U produkciji ovog festivala i projekta CLINK Agencije Lokalne Demokratije Mostar nastajaće murali ličnosti kulturno-istorijskog nasljeđa, koje oslikavaju Dženana Taso ( Sarajevo) i Deni Božić (Doboj).

Umjetnice iz SADa došle su u posjetu Street Arts Festivalu, u sklopu koga će održati konceptualni program „Daj šta daš“ .

U četvrtak 5.septembra, 20 sati, na terasi HD Herceg Stjepan Kosača biće održan događaj Artist’s Talk, gdje će svi zainteresovani imati priliku upoznati se s radom i djelom gostujućih umjetnika i gdje će biti upriličen Akustični koncert Maka Kalema iz Mostara, koji će predstaviti svoje nove pjesme.

Narednih dana stizaće autori iz Italije  i još njih iz Bosne i Hercegovine, koji će tokom vikenda početi oslikavati i lokalni umjetnici. Muzički program nastaviće se u petak  6. septembra klupskom večeri u Nsoft & SPARK poslovnom  parku, te koncertima u subotu i nedelju u OKC Abrašević .

(NovaSloboda.ba)