Britanski parlament glasao protiv Brexita bez dogovora, Johnson ne želi izbore

Pobunjeni torijevci i opozicioni parlamentarni poslanici porazili su u utorak naveče vladu u prvoj fazi pokušaja donošenja zakona namijenjenog sprječavanju Brexita bez dogovora, na što je premijer Boris Johnson kazao da će se zauzeti za prijevremene izbore.

Za prijedlog koji su podnijeli opozicione stranke i pobunjeni poslanici u Johnsonovoj stranci, upozoreni da će biti izbačeni ako ne podrže vladu, glasalo je 328 poslanika, a 301 je bio protiv. Čak se 21 torijevac, među kojima i nekoliko ministara iz bivše vlade, pridružilo opozicionim strankama, nakon čega su isključeni iz Konzervativne stranke, javlja BBC.

“Ne želim izbore, ali ako poslanici glasaju za zaustavljanje pregovora i nameću još jedno besmisleno odgađanje Brexita, potencijalno godinama, onda bi to bio jedini način da se to riješi”, rekao je Johnson parlamentu nakon glasanja.

U istorijskom obračunu premijera i parlamenta, Johnsonovi protivnici rekli su da ga žele spriječiti da igra rusku rulet sa zemljom koja se jednom smatrala sigurnim stubom ekonomske i političke stabilnosti.

Tvrde da ništa ne može opravdati rizik Brexita bez dogovora, koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno donio velike ekonomske poremećaje.

Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno kraljevstvo na referendumu izglasalo izlazak iz Evropske unije tok Brexita ostavlja neriješenim, a mogući ishodi se još uvijek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska “bez dogovora” do odustajanja od cijelog poduhvata, javlja Reuters.

(Fena)