Italija: Članovi Pet zvijezda podržali novu koaliciju za formiranje vlade

Pokreta Pet zvijezda podržali su predloženu koaliciju s Demokratskom strankom, čime je otvoren put za formiranje nove vlade, koja će stupiti na dužnost narednih dana, javlja Reuters.

Na online glasanju ukupno je 79,3 posto pristalica te stranke glasalo za udruživanje snaga s demokratima, dok se 20,7 posto izjasnilo protiv savezništva, rekao je novinarima čelnik stranke Luigi di Maio.

Nakon toga, preostaje da mandatar za sastavljanje nove talijanske vlade Giuseppe Conte završi rad na novoj administraciji i predstavi predsjedniku Sergiju Martarelli popis predloženih ministara.

Potom će Conte morati dobiti i povjerenje u oba doma parlamenta.

Dvije stranke još se nisu dogovorile o podjeli funkcija u vladi.

Ranije tokom dana, Pokret Pet zvijezda i Demokratska stranka objavili su zajednički politički program za svoju novu vladajuću koaliciju, na čijem se vrhu ističe ekspanzionistički budžet za 2020. godinu, prenose agencije.

Italija ima drugi najveći javni dug u Evropskoj uniji u odnosu na BDP i program poziva na veću fleksibilnost od Bruxellesa, kako bi se prevladala “pretjerana rigidnost” evropskih budžetskih pravila.

Naglašavajući socijalnu pravdu, dvije stranke obećale su, takođe, kako će uvesti minimalnu platu, izbjeći povećanje PDV-a predviđeno za početak naredne godine i povećati javnu potrošnju za obrazovanje, istraživanja i socijalnu pomoć.

Program poziva i na uvođenje oporezivanja multinacionalnih digitalnih divova i uspostavljanje javne banke koja bi podsticala razvoj na siromašnom jugu države.

Stranke obećavaju i da će reformisati zakone o sukobu interesa, što je bivši premijer Silvio Berlusconi pokušavao izbjeći strahujući od posljedica za svoje medijsko carstvo Mediaset.

U programu se navodi i obećanje da će provesti “reviziju” koncesija za italijanske autoceste, prenosi Al Jazeera.

(Fena)