Najavljeni štrajk doktora medicine i stomatologije odgođen u većini ustanova

Najavljeni generalni štrajk doktora medicine i stomatologije biće odgođen u većini zdravstvenih ustanova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, saopštio je u srijedu UO Sindikata doktora mediicine i stomatologije HNK-a.

Kako se navodi u saopštenju, Sindikat doktora medicine i stomatologije je u srijedu s predstavnicima poslodavaca održao Mirovno vijeće, kao dio potrebne procedure zbog najavljenog generalnog štrajka za 10. septembar ove godine, čime su još jednom pokušali naći način da se potpisani kolektivni ugovor poštuje.

Mirovno vijeće je donijelo zajednički zaključak da su zahtjevi sindikata opravdani i poslodavci podržavaju zahtjeve Sindikata, međutim traže od Vlade HNK-a da preuzme obaveze iz Kolektivnog ugovora i da osigura sredstva da se pitanje Kolektivnog ugovora riješi trajno.

U Sindikatu napominju kako potpisani Kolektivni ugovor vrijedi još dvije godine i isplata plata za jedan mjesec nije riješila to pitanje, te kako se novac treba osigurati za cijelo trajanje Kolektivnog ugovora.

Iako, ističu,  nije ispunjen zahtjev zbog koga je pokrenut štrajk, a to je razlika plate za sedmi mjesec, Sindikat će za sada odgoditi početak generalnog štrajka u svim ustanovama u kojima plata za osimi mjesec bude po Kolektivnom ugovoru.

Svjesni smo finansijske situacije u zdravstvu i zbog toga smo spremni odgoditi najavljeni generalni štrajk, ukoliko do 10. septembra jasno definišemo vremenski okvir isplate razlike plate za sedmi mjesec, navodi se u saopštenju UO Sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK-u.

(Fena)