Počeli otkazi u Aluminiju, nove ugovore o radu potpisalo oko 380 radnika

Radnici Aluminija od utorka su počeli dobijati otkaze koje je do sad dobilo njih 70.ak, a koje će na kraju dobiti oko 500 zaposlenika tog nekada najvećeg izvoznika iz BiH, potvrdio je Feni predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić, napomenuvši kako s otkazima kreće i isplata otpremnina, koje će u prosjeku iznositi oko 8.500 maraka.

“Znači, sedamdesetak radnika već je potpisalo otkaz ugovora o radu, koji će u konačnici popisati njih oko 500”,kazao je Biokšić. 

Dodao je kako je nove ugovore o radu potpisalo oko 380 radnika mostarskog preduzeća, a kakvi su oni i jesu li radnici s njima zadovoljni, Biokšiću nije poznato.

“Nisam imao uvid u nove ugovore i zaista ne znam kakvi su oni i koliko su radnici njima zadovoljni”, ocijenio je.

Kada su u pitanju otpremnine, one će biti isplaćene u roku od tri dana od dana popisivanja otkaza ugovora o radu i iznosiće u prosjeku oko 8.500 maraka. 

“Neko će dobiti veće, neko manje otpremnine od tog iznosa, zavisno o godinama radnog staža provedenih u Aluminiju”, ustvrdio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Naveo je i kako nije upoznat s time šta će se dalje događati s nekadašnjim industrijskim gigantom i kada bi moglo doći do ponovnog pokretanja proizvodnje.

Aluminij je zapošljavao oko 900 radnika, a Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkog kapitala, mali dioničari, takođe, imaju 44 posto dionica, dok Vlada Republike Hrvatske drži preostalih 12 posto.

(Fena)