Građani ponovo zatražili izmještanje deponije Uborak

Oko stotinu građana i aktivista građanske inicijative “Jer nas se tiče” okupilo se u srijedu poslijepodne na lokalitetu regionalnog odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara, kako bi skrenuli pažnju na niz problema koji se već godinama vežu uz rad te deponije.

Okupljeni građani tvrde da do sada nije ništa urađeno po pitanju sanacije starog odlagališta, pravilnog rada postojećeg, niti se počela tražiti druga lokacija za izmještanje regionalnog odlagališta.

“Okupili smo se ovdje kako bi upozorili institucije da nisu formirale komisiju koja bi tražila lokaciju za novu deponiju, što je naš osnovni zahtjev. Takođe, nisu raspisani tendere za sanaciju, odnosno zatvaranje stare deponije, kao ni tender za ugradnju pročistača za procjedne vode za obe deponije”, kazao je novinarima u ime inicijative “Jer nas se tiče” Nijaz Hodžić.

On je podsjetio da 16. septembra ističe postojeća okolinska dozvola za odlagalište, te je postavio pitanje mjerodavnima hoće li se nakon tog datuma pridržavati zakonskih propisa, potpisanog dogovora i javnih obećanja.

Takođe je ukazao na važnost javne rasprave o novoj okolinskoj dozvoli, koja bi se trebala održati u narednih petnaestak dana.

Što se tiče mogućih blokada deponija, predsjednik inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur kazao je kako će se sačekati 17. septembar, kako bi se vidjelo hoće li okolinska dozvola biti produžena ili ne, a nakon toga će građani odlučivati o svojim daljim potezima.

“Mi danas želimo skrenuti pažnju da smo još uvijek tu, da nismo odustali i da čekamo ispunjenje naših zahtjeva”, dodao je Hujdur i poručio kako su građani angažovali advokata koji će ih zastupati u mogućim tužbama, koje planiraju podizati protiv svih koji su mjerodavni za upravljanjem deponijom.

Kada je u pitanju odlaganje medicinskog otpada, Hujdur je potvrdio kako se on ne odlaže na deponiji Uborak, već na dva divlja odlagališta na Bijelom brijegu i u Južnom logoru, koja su, po Hujdrovim riječima, napravljeno protivzakonito i ugrožavaju zdravlje stanovnika Mostara.

Problemi s deponovanjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponovana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja u junu su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži šta je sve proteklih godina tu deponovano i da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Nakon dogovor s gradonačelnikom Mostara, odlagalište je deblokirano i nastavljeno je odlaganje otpada. Prema potpisanom sporazumu, trebao je biti formiran poseban stručni tim, koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju.

(Fena)