Prvi Festival permakulture u BiH ovog vikenda u Mostaru

Prvi Festival permakulture u BiH održaće ovog vikenda u Mostaru.

Prvoga dana, aktivnosti Festivala se održavaju u Muzičkom Centru Pavarotti. Od 10 do 16 sati, iskustva prezentiraju iskusni aktivisti iz Švicarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji će predstaviti permakulturu u najboljem svjetlu, a od 21 sat h Festival upotpunjava koncert grupe Zoster. Ulaz je besplatan za sve koji žele učestvovati.

Drugoga dana Festivala, okupiće se permakulturni aktivisti iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine kako bi se upoznali, razmijenili iskustva i osmislili načine saradnje za budućnost. Festival će završiti posjetom permakulturnoj farmi Nešto Više u Humilišanima, pored Mostara.

U duhu permakulture, zdravu i ukusnu zakusku za posjetioce prvoga dana će pripremiti mlade osobe sa invaliditetom iz socijalnog poduzeća Radin (Los Rosales), a drugoga dana internacionalni volonteri Udruženja Nešto Više, od isključivo lokalnih i organski uzgojenih namirnica (eko-Jasmina i EkoDizajn), a za serviranje neće koristiti niti jedan komad jednokratne plastike. Festivalski printani materijali urađeni su na recikliranom papiru i sa eko bojama, a osoblje MZ Pavarotti će se pobrinuti da se za vrijeme koncerta Zostera ne koriste jednokratne plastične čaše.

Prvi Festival permakulture u BiH organizuje Udruženje građana Nešto Više u saradnji sa i-platform, a kao nastavak istraživačkog rada koga je ranije ove godine napravila praktikantica Nešto Više i volonterka i-platforme Mirela Šimaga, uz podršku Univerziteta u Cirihu.

(NovaSloboda.ba)