U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u Bosni ima dosta magle ili niskog naoblačenja. U Hercegovini je pretežno sunčano vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Drvar 11, Banja Luka, Bihać, Ivan Sedlo, Livno, Prijedor, Sanski Most i Tuzla 12, Bijeljina, Bugojno, Doboj, Jajce, Sokolac i Zvornik 13, Brčko, Sarajevo i Srebrenica 14, Gradačac i Grude 15, Zenica 16, Široki Brijeg 17, Stolac 18, Trebinje 19, Mostar 20, Neum 22 stepena.

Danas u Bosni po kotlinama će biti dosta magle ili niskog naoblačenja. Lokalni pljuskovi se očekuju u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne u poslijepodnevnim satima. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 27, na jugu zemlje do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Poboljšanje vremenskih prilika u cijeloj zemlji, duži sunčani intervali i porast temperatura, pozitivno će djelovati na opštu sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, trebale bi se umanjiti.

Više svježine tokom jutra i večeri takođe će omogućiti mirniji san.

Ugođaj bi, povremeno, mogli pokvariti kratkotrajni lokalni pljuskovi.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta

Zbog zapaljenog vozila na dionici regionalnog puta R-469 Živinice- Kalesija (u mjestu Vukovije), trenutno je na snazi obustava saobraćaja.

Tokom dana u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima u intervalima od 00,30 do 01,30 sati, od 02 do 03,30 sati i od 04 do 05,30 sati, dolazi do obustave saobraćaja. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Na magistralnom putu M-17 Konjic-Jablanica tokom dana izvode se radovi na mostu kod restorana „Bagrem“, a saobraćaj je regulisan saobraćajnom signalizacijom.

Naizmjenično-jednom trakom zbog izvođenja sanacionih radova, saobraća se na putnim pravcima: Ključ-Lanište, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj, Stolac-Neum i Jajce-Jezero.

Zbog radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever u dužini od 3 km vozila saobraćaju dvosmjerno.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)