Crna Gora izručiće Sašu Sinđelića Hrvatskoj radi izdržavanja kazne za ubistvo

Viši sud u Podgorici odlučio je u petak da Saša Sinđelić, svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužilaštva na suđenju za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, može biti izručen Hrvatskoj, koja ga traži radi izdržavanja  zatvorske kazne zbog ubistva.

Županijski sud u Vukovaru osudio je Sašu Sinđelića 2012. godine na 21 godinu zatvora zbog ubistva Mirka Fotesa 2002., a presuda je postala pravosmažna 28. februara 2012. godine.

U odluci podgoričkog Višeg suda navodi se da je nakon saslušanja Sinđelića i prikupljanja potrebne dokumentacije, sud utvrdio “da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije Saše Sinđelića, po zahtjevu za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske toj državi, a radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godine… zbog počinjenog krivičnog djela protiv života i tijela – teško ubistvo i krivičnog djela protiv imovine – teška krađa”.

Sinđelić na ovakvu odluku Višeg suda ima pravo žalbe Apelacionom sudu Crne Gore u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja.

Viši sud u Podgorici odbio je 22. aprila zahtjev Republike Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića. Podgorički Viši sud tada je, na pitanje Hine, objasnio da je zahtjev za izručenje odbijen jer u tom trenutku Sinđelić nije bio na teritoriju Crne Gore.

U međuvremenu, Sinđelić je 17. juna ilegalno ušao u Crnu Goru tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen, a već 2. septembra našao se u ekstradicionom pritvoru na osnovu Interpolove potjernice koju je za njim raspisala Republika Hrvatska, prenosi Hina.

Sinđelić je bio glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužilaštva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na sam dan parlamentarnih izbora 2016. godine. Na osnovu njegovog iskaza, svi okrivljeni, a među njima dvojica agenata Ruske obavještajne službe i dvojica čelnika opozicionog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora. 

(Fena)