Komšić: BiH ostaje privržena EU po pitanju Krima, Dodik iznosi lične stavove

Bosna i Hercegovina kao aspirant za kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji ostaje privržena stavu Evropske unije da suverenitet, teritorijalni integritet i i nezavisnost Ukrajine moraju biti poštovani, poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je uputio saopštenje za javnost povodom diplomatske protestne note Bosni i Hercegovini, koju je uputilo Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine u vezi sa  izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ruskim medijima o aneksiji Krima.

Predsjedavajući naglašava da stav člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i njegova podrška nelegalnoj aneksiji Krima, nije stav države Bosne i Hercegovine nego Dodikov lični stav.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da Bosna i Hercegovina kao aspirant za kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji ostaje privržena stavu Evropske unije da  suverenitet, teritorijalni integritet i i nezavisnost Ukrajine moraju biti poštovani, te da Evropska unija ne priznaje nezakoniti referendum na Krimu, niti njegov ishod, podsjećajući na stav EU da Evropska unija ne priznaje i neće priznati aneksiju Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije.

Takođe je podsjetio i na to da je EU još u martu 2014. godine uvela mjere ograničavanja protiv Rusije.

” Te su mjere donesene kao odgovor na nezakonito pripojenje Krima i namjernu destabilizaciju Ukrajine. Gospodarske sankcije trenutačno su produljene do 31. januara 2020. godine”, rekao je Komšić, navodi se u saopštenju.

(Fena)