Škaro u istražnom zatvoru zbog silovanja i polnog uznemiravanja

Sudija istrage velikogoričkog Županijskog suda odredio je u četvrtak jednomjesečni istražni zatvor bivšem saborskom poslaniku HDZ-a, bronzanom olimpijcu i aktuelnom predsjedniku Autokluba Siget Damiru Škari zbog silovanja i polnog uzenemiravanja zaposlenice tog autokluba.

Škari je uručeno rješenje o istražnom zatvoru, koji mu je određen zbog uticaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, kazao je Hini oko 16 sati glasnogovornik velikogoričkog Županijskog suda Ante Zeljko.

Potvrdio je da je tužilaštvo istragu protiv Škare pokrenulo zbog dva krivična djela – silovanja i polnog uznemiravanja.

Prema neslužbenim podacima tužilaštvo, koje je nakon ispitivanja zatražilo pritvaranje, strahuje da bi Škaro mogao uticati na ukupno četiri svjedoka – tri žene koje su se zbog uznemiravanja požalile pravnici u Hrvatskom autoklubu i muškarac, koji je trebao ponuditi novac žrtvi kako ga ne bi prijavila.

Nekadašnji saborski poslanik ispitan je ranije istog dana u Županijskom državnom tužilaštvu u Velikoj Gorici, nakon što ga je policija prijavila zbog silovanja, polnog uznemiravanja, ali i prijetnje.

U tužilaštvo je doveden na stražnji ulaz u pratnji dvojice policajaca, a pred istražiocima je, kako se saznaje, iznio odbranu i odbacio optužbu o silovanju sekretarice.

Škaru, koga je policija uhapsila u srijedu ujutro na graničnom prelazu Stara Gradiška prilikom ulaska u Hrvatsku iz BiH, prijavila je doktorica kojoj je žrtva ispričala da je bila silovana početkom avgusta. Žrtva je, pak, naknadno Škaru prijavila i zbog prijetnje.

Ispovijest silovane žene u javnost je dospjela zahvaljujući najavi prve ovosezonske emisije ‘Provjereno’ Nove TV.

“On je mene doslovno napao s leđa, primio me oko struka, nabio me na sebe i u tom trenutku mi je ruku stavio u grudnjak. Obje ruke stavio iza leđa, stavio me u klinč, s lijevom rukom je držao moje obje ruke, situacija je bila da se nisam mogla istrgnuti. Molila sam ga da prestane, onda mi je rekao da nemam ja što govorit da prekine, ja ću radit šta ja hoću, a budeš li nastavila, baciću te na krevet i silovaću te“, prepričala je žena za ‘Provjereno’.

Samo nekoliko sati nakon podnošenja prijave, žrtva je, prema vlastitim tvrdnjama dobila Škarinu poruku s pitanjem “kako su ti djeca?”. U međuvremenu joj je, dok je boravio u susjednoj BiH, preko posrednika nudio 80.000 eura “za šutnju”, što je ona odbila.

(Fena)