Kulanić: Šaljemo vrijednu poruku da je porodica temelj bh. društva

Udruženje građana “Svjetlo” započelo su šetnju od Vječne vatre do zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu da bi iskazali važnost očuvanja tradicionalne porodice, dan prije Povorke ponosa – skupa, na kome će se u nedjelju u centru grada promovirati i tražiti prava za LGBT osobe u našoj državi.

PR manifestacije “Dan  tradicionalne porodice” Ahmed Kulanić, u izjavi za novinare na početku skupa, poslao je “dostojanstvenu poruku da posvetimo pažnju porodici, da društvo treba da vrjednuje porodicu i porodične vrijednosti”.

“Ključna poruka je da mi vrednujemo porodicu, utemeljenu na braku između muškarca i žene. Fokusiranjem na porodicu i pričom o tradicionalnom konceptu porodice, šaljemo drugu poruku u odnosu na skup koji je najavljen za sutra. Ne možemo i nismo tu da zabranimo bilo čije demokratsko pravo da šeta i iskazuje mišljenje, ali jesmo da zamolimo sve nivoe vlasti, vladine i nevladine organizacije da posvetimo dodatnu pažnju porodici”, poručio je.

Precizira da “svoju manifestaciju završavaju danas, mirnom šetnjom i obraćanjem na Trgu Bosne i Hercegovine”.

“Šaljemo vrijednu poruku da je porodica temelj društva. Od sutra će nas se moći pratiti putem web portala porodica.ba”, naglasio je.

Apelovao je da “sve protekne mirno i dostojanstveno, onako kako priliči bh. tradiciji”. Dio manifestacije su i transparenti, te baloni, rozi i plavi. Manifestaciju prate mjere bezbjednosti.

Sarajevska policija ranije je saopštila da preduzima sve neophodne mjere da bi protekla u redu i miru tri javna skupa, najavljena za ovaj vikenda u centru grada.

Današnji skup “Dan tradicionalne porodice’ organizatora UG Svjetlo obuhvata šetnju, od Vječne vatre do Marijin Dvora. Za nedelju, 8. septembar najavljen je skup, u organizaciji Udruženja Inicijativa Iskorak (od 10 do 11,30 sati), kao vid iskazivanja protivljenja promovisanju LGBTIQ ideja, a biće realizovan na lokalitetu parka Ciglane, od ulice Alipašina do ulice Sutjeska.

Treći javni skup pod nazivom “Ima izać”, prva bh. parada ponosa, takođe, je planiran za nedjelju, 8. septembra, a učesnici povorke će šetati od Vječne vatre u Titovoj ulici do Trga BiH na Marijin Dvoru u vremenu od 12 do 14 sati.

(Fena)