Nestabillno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje je registrovana kiša i grmljavina.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac 13, Livno i Sarajevo 14, Bihać, Bugojno, Gradačac, Jajce, Srebrenica i Tuzla 15, Banja Luka, Bijeljina, Brčko, Doboj, Prijedor, Sanski Most i Zvornik 16, Zenica 17, Grude i Široki Brijeg 18, Neum 19, Mostar i Trebinje 20 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab, većinom južnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 18 i 24, na jugu zemlje do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Usljed prolaska frontalnog poremećaja iznad naše zemlje, opšta slika će biti lošija.

Moguće su meteoropatske reakcije u vidu malaksalosti, reumatskih bolova, glavobolje, razdražljivosti i nesanice.

Hroničnim bolesnicima i osjetljivim osobama savjetujemo da umanje aktivnosti.

Negativni uticaj promjene vremena će slabije biti izražen u centralnim područjima.

—–

BIHAMK

Mokar i klizav kolovoz, smanjena vidljivost zbog magle

Zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila na magistralnom putu M-17 Zenica-Žepče u mjestu Golubinja, saobraća se jednom trakom-naizmjenično.

Vozače ovog jutra upozoravamo na mokar i klizav kolovoz, kao i smanjenu vidljivost zbog magle u kotlinama i dolinama rijeka. Skrećemo pažnju i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim putnim pravcima pozivamo na opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Povodom održavanja “Drill and Chill Festivala”, na lokaciji kanjona “Tijesno” (u blizini rafting slalom staze), na magistralnom putu M-16 Karanovac-Crna Rijeka, do 15. septembra. , od 11 do 11,45 sati, saobraćaj će biti obustavljen. Alternativni pravac za vrijeme obustave je Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Zbog radova u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima u intervalima od 00,30 do 01,30 sati, od 02 do 03,30 sati i od 04 do 05,30 sati, dolazi do obustavljanja saobraćaja. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-17 Konjic-Jablanica, M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jajce-Jezero.

Zbog radova na sanaciji klizišta večeras do 18 sati, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-456 Priboj-Lopare. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj se preusmjerava na lokalni put kroz Tobut.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)