Nestabilno s pljuskovima i grmljavinom

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava pretežno oblačno vrijeme. Pljuskovi i slaba grmljavina su registrovani na krajnjem jugu i jugoistoku Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Livno 10, Ivan Sedlo 11, Bugojno, Sarajevo, Srebrenica i Tuzla 12, Bihać, Bijeljina, Gradačac, Jajce i Zvornik 14, Banja Luka, Brčko i Sanski Most 15, Doboj, Grude, Prijedor i Široki Brijeg 16, Mostar i Trebinje 18, Neum 20 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. Prije podne lokalnih pljuskova i grmljavine će biti u Hercegovini, a u drugoj polovini dana i u Bosni.

Vjetar slab do umjerene jačine, većinom južnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar istočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 20 i 26, na jugu zemlje do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tmurno vrijeme, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, uslovljava relativno nepovoljnu biometeorološku prognozu.

Reumatičari bi mogli imati jače bolove, a moguće su i tegobe, poput glavobolje, promjene raspoloženja, nesanice.

Opšta slika će, usljed izraženije nestabilnosti, biti lošija na sjeveru zemlje.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle u kotlinama

Magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, zbog čega savjetujemo pojačan oprez. Izdvajamo doline rijeka Save, Drine i Lašve. Vozače na svim dionicama pozivamo na opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Povodom održavanja “Drill and Chill Festivala”, na lokaciji kanjona “Tijesno” (u blizini rafting slalom staze), na magistralnom putu M-16 Karanovac-Crna Rijeka, do 15.09.2019.godine, od 11 do 11,45 sati saobraćaj će biti obustavljen. Alternativni pravac za vrijeme obustave je Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Zbog radova u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima u intervalima od 00,30 do 01,30 sati, od 02 do 03,30 sati i od 04 do 05,30 sati, dolazi do obustave saobraćaja. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-17 Konjic-Jablanica, M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jajce-Jezero.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)