Nestabilno s pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Bugojno i Drvar 13, Bihać, Ivan Sedlo i Sokolac 14, Sanski Most 15, Banja Luka, Jajce, Prijedor, Srebrenica, Zenica i Zvornik 16, Livno, Široki Brijeg i Tuzla 17, Bijeljina, Brčko, Doboj i Grude 18, Gradačac, Mostar i Trebinje 19, Sarajevo i Stolac 20, Neum 21 stepen.

Danas u Bosni i Hercegovini promijenljivo i nestabilno vrijeme, prolazno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 20 i 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao u dane vikenda, uz relativno nepovoljne biometeorološke prilike, tegobe kod osjetljivih osoba će biti nešto izraženije.

Moguće su slabije meteoropatske reakcije, poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije.

U poslijepodnevnim satima, opšta slika će se postepeno popraviti.

—–

BIHAMK

Pojačan saobraćaj u blizini većih gradskih centara

U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz pojačan saobraćaj u blizini većih gradskih centara. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle.

Povodom održavanja “Drill and Chill Festivala”, na lokaciji kanjona “Tijesno” (u blizini rafting slalom staze), na magistralnom putu M-16 Karanovac-Crna Rijeka, do 15.09.2019.godine, od 11 do 11,45 sati saobraćaj će biti obustavljen. Alternativni pravac za vrijeme obustave je Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Zbog radova u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima u intervalima od 00,30 do 01,30 sati, od 02 do 03,30 sati i od 04 do 05,30 sati, dolazi do obustave saobraćaja. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila, čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-17 Konjic-Jablanica, M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jajce-Jezero.

Zbog radova na asfaltiranju danas (09.09) od 08 do 20 sati obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu R- 443 Kiseljak-Kreševo. Alternativni pravac za vrijeme obustave je Kreševo-Lepenica-Kiseljak.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima zadržavanja duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)