Obilježena 26. godišnjica stradanja Hrvata: Otrgnuti od zaborava ono što se dogodilo u Grabovici

Danas je obilježena 26. godišnjica stradanja Hrvata civila u mjestu Grabovica između Mostara i Jablanice, koje su pripadnici Armije BiH mučki pogubili u noći s 8. na 9. septembra 1993. godine.

Vijence kod spomenika žrtvama Domovinskog rata u Grabovici položili su dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a sa delegacijom dužnosnika zakonodavne i izvršne vlasti sa svih nivoa.

Predsjednik Udruženja hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak zahvalio se prisutnima, koji su došli na godišnjicu kako bi zajedno od zaborava otrgnuli ono što se dogodilo u Grabovici.

„Na 26. godišnjicu. sastali smo se na ovom mjestu kako bi se sjetili mučki ubijenih Hrvata, žena, djece, staraca, nedužnih žrtava Grabovice. U ovom malom mjestu poginula 33 civila Hrvata. Najmlađa žrtva mučenica imala je samo četiri godine. 17. žrtava masakra vodi se još kao nestali. Često nam se čini da nas ova godišnjica drži na životu. Sjećanje na naše najmilije koji su brutalno pobijeni i kao da to nije bilo dovoljno, onda su u svrhu prikrivanja i zaborava njihovih ostataka skriveni. Uklonjeni. Gdje da upalimo svijeću, gdje da se pomolimo“, rekao je Drežnjak, naglasivši kako još uvijek pravosuđe šuti u ovom slučaju i da osim dva pojedinačna predmeta, nema novih pravosudnih pomaka.

Nakon polaganja vijenaca, služena je sveta misa za sve poginule u Grabovici.

(NovaSloboda.ba)