Ratni veterani iz regiona prisustvovali komemoraciji u Grabovici

Ratni veterani, bivši pripadnici Armije RBiH, HVO-a, HV-a, VRS-a i VJ, položili su u ponedeljak cvijeće i odali počast ubijenim civilima u Grabovici.

“Došli smo ovdje s namjerom da odamo počast ubijenim civilima, uz poruku kako nam je žao svih žrtava, žao nam je svakog života. Danas mi je, kao bivšem pripadniku Armije RBiH, posebno teško kada znam da su ovaj zločin počinile osobe koje su na uniformama nosile istu oznaku kao i ja. Ubijanje nedužnih civila se ne može opravdati, posebno kada se zna da porodice i danas potražuju 17 tijela svojih najmilijih. Mi ne možemo vratiti vrijeme i ispraviti neke stvari, ali želimo pokazati da se, uz sve razlike, zajedno možemo sjećati svih žrtava, zajedno im odati počast i graditi jedno pravednije društvo”, kazao je član Centra za nenasilnu akciju i ratni veteran Armije RBiH iz Zavidovića Amer Delić.

Inače, u mjestu Grabovica, koje se nalazi između Jablanice i Mostara, 8. i 9. septembra 1993. ubijen je veći broj civila. Prema navodima Udruženja hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” u tih nekoliko dana septembra 1993. godine ubijena su 33 civila, a veći dio posmrtnih ostataka ubijenih ni do danas nije pronađen. Za ovaj ratni zločin pred sudovima u Bosni i Hercegovini osuđeno je pet pripadnika Armije RBiH.

Prema sudskim presudama, civili su ubijeni na posebno brutalan način, a među njima je i četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro, koja je ubijena u naručju svoje majke. Prema nalazima Haškog tribunala, među ubijenima je i pripadnik Armije RBiH Ivica Cavlović, koji se usprotivio ubijanju civila tog septembra 1993. godine, navodi se iz Centra za nenasilnu akciju (CNA).

“Danas smo nastavili obilježavati stradanje svih civila. Drago mi je kao Hrvatu i veteranu HVO-a da sam učestvovao i na drugim komemoracijama, da sam išao na različite strane, ali mi je drago i da su danas drugi veterani došli u Grabovicu. Posebno bih se zahvalio veteranima Armije BiH, koji su danas došli u Grabovicu, znam da im nije bilo lako, jer znam kako sam se ja osjećao kada smo išli u mjesta gdje su počinioci zločina bili iz HVO-a. Na današnji dolazak gledam kao na nešto pozitivno, kao na jedan korak naprijed u zbližavanju naroda i vraćanju povjerenja među njima”, kazao je Stanislav Krezić, veteran HVO-a iz Mostara.

S grupom ratnih veterana danas je, takođe, bio pozorišni reditelj i dramski pedagog Sead Đulić, bivši oficir Armije RBiH, koji je o zločinu u Grabovici progovorio kroz predstavu “Uspavanka za Mladenku”.

“Ključno je da što više ljudi na svim ovakvim i sličnim mjestima dolaze, da smognu snage i hrabrosti da dođu. Nažalost, toliko godina nam je trebalo da počnemo dolaziti jedni drugima na komemoracije i mislim da je to put. Ako nastavimo mi gledati svoje žrtve, oni svoje, ako se ne suočimo sa svim tim što se desilo, nećemo moći dalje. Ovo je put, da nas toliko, sa raznih strana, dođe da oda počast nevinim žrtvama. Taj put je dug, spor i težak, ove pozitivne priče moraju postati udarne vijesti jer je ovo način da sačuvamo i razvijamo naše društvo”, kazao je Đulić.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, s uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organizuju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

Veterani iz regiona, u organizaciji Centra za nenasilnu akciju, do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Stupnom Dolu kod Vareša, Ahmićima u Vitezu, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina, saopćeno je iz CNA.

(Fena)