U Mostaru uspješno završen prvi Festival permakulture u BiH

U Mostaru je proteklog vikenda održan prvi Festival permakulture u Bosni i Hercegovini, u orgaizaciji Udruženja građana Nešto Više u suradnji sa i-platform iz Švicarske, te Mirelom Šimaga sa Univerziteta u Cirihu.

Prvi dan Festivala održao se u Muzičkom centru Pavarotti. Tokom dana javnosti su ponuđene prezentacije iskusnih aktivista iz Švicarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su govorili o tome što je to permakultura (Gordana Dragičević), regenerativna poljoprivreda (Bruno Motik), permakulturno vrtlarenje (Petra Turčić i Kruno Vuljar), kultura življenja i uzgoj hrane u skladu sa prirodom (Milka Tamamović), dostojanstvu biljaka i životinja (Antoin F. Goetschel), mrežama hrane kao zajedničkom dobru (Katharina Serafimova), te o prirodnoj gradnji kuća od slame (Biljana Gavrić). Naveče, sjajni Zoster je zabavio sve festivalske goste, lokalne permakulturiste i posjetioce, koji su se, možda, prvi put susreli sa permakulturom.

Drugoga dana Festivala, održan je inicijalni sastanak neformalne mreže permakulturista Bosne i Hercegovine, u kući susreta Emaus u Potocima. Četrdesetak aktivista iz 17 gradova BiH, uz prijatelje iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Švicarske, predstavili su se jedni drugima, istakli želju za buduću suradnju, te dogovorili prve praktične korake. Festival je završio obilaskom, druženjem i ručkom aktivista na permakulturnoj farmi Udruženja Nešto Više u Humilišanima kod Mostara.

Organizatori i gosti izrazili su nadu da će Festival permakulture u BiH postati tradicionalni događaj koji će se organizovati barem jednom godišnje u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine.

(NovaSloboda.ba)