Zdravstveno vijeće razmatralo problematiku mostarskog mulja i gašenja Aluminija

Zdravstveno vijeće Ministarstva zdravstva, rada i socijalne pomoći Hercegovačko-neretvanskog kantona, na sjednici održanoj na inicijativu Udruženja “Futura”, razmatralo je stanje u vezi s problematikom mulja s mostarskih pročišćivača, koje je posljednjih mjeseci predmet više analiza.

Kako je saopšteno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade HNK-a, Zdravstveno vijeće nema mjerodavnosti po pitanju analize spornog mulja, ali je usvojilo zaključak prema kome treba urediti zakonsku regulativu kojom će biti definisana klasifikacija otpadnih voda i druga pitanja od značaja za zbrinjavanje te vrste otpada.

Dodaje se kako je Zdravstveno vijeće, u sklopu svojih mjerodavnosti, naložilo fizikalno-hemijske analize vode za piće iz Mostara i svih opština na području HNK-a, a ta analiza pokazala je ispravnost svih uzetih uzoraka o čemu je javnost upoznata putem medija.

Zdravstveno vijeće, takođe, je razmatralo i aktualnu situaciju vezanu za gašenje preduzeća Aluminij d.d. Mostar sa stajališta uticaja na zdravstveni sustav.

Podsjeća se da je Aluminij godišnje uplaćivao oko 4,5 miliona maraka na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje, a gašenje tog preduzeća moglo bi negativno uticati na druge privredne subjekte koji su poslovali s Aluminijem, što bi se moglo odraziti na dodatno smanjenje prihoda od doprinosa na godišnjem nivou za još oko 1,5 miliona maraka.

Radi se o značajnim sredstvima koja će, zasigurno, uticati na smanjenje obima prava pacijenata, upozorili su iz Zdravstvenog vijeća.

S obzirom na najavu štrajka doktora medicine i stomatologije po pitanju nepoštivanja kolektivnog ugovora, Zdravstveno vijeće razgovaralo je i o povećanju kvaliteta usluge u proteklom periodu s obzirom na poboljšanje materijalnog statusa zdravstvenih radnika, a vezano za poštivanje radnog vremena, smanjenje listi čekanja, pravo na lično dostojanstvo i drugo.

Zdravstveno vijeće pozvalo je zdravstvene ustanove da, sukladno svojim ovlaštenjima, obavljaju redovnu kontrolu poštivanja radnog vremena u zdravstvenim ustanovama, a zatraženo je i imenovanje komisije, koja će obavljati vanrednu kontrolu sukladno Pravilniku o radnom vremenu.

Na inicijativu Zdravstvenog vijeća, Zdravstveno vijeće Ministarstva zdravstva, rada i socijalne pomoći HNK-a će zdravstvenim ustanovama distribuirati plakate kako bi upoznali pacijente na koji način mogu podnijeti prigovor prema Zakonu o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenta ukoliko nisu zadovoljni pruženom zdravstvenom uslugom ili postupkom zdravstvenog ili drugog radnika zdravstvene ustanove, stoji u saopštenju.

(Fena)