Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izrazilo je juče protest zbog pokušaja “nenajavljenog i nezakonitog” ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku, saopštilo je to minstarstvo i nazvalo taj događaj provokacijom s ciljem izazivanja incidenta.

Kako se navodi, u Ministarstvo je bila pozvana ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić da bi se srpskoj strani izrazio protest zbog pokušaja ulaska u ranim jutarnjim satima 7. septembra, što je, kako se navodi, spriječeno na graničnom prelazu Bajakovo.

“Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i saglasnosti hrvatskih vlasti, te bez poštovanja propisanog postupka najave”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu, a da je Ministarstvo izrazilo protest, navedeni događaj ocijenilo provokacijom s ciljem izazivanja incidenta i najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene zvanične institucije Srbije.

Hrvatska strana je istakla da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srpskog političkog vođstva  koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već duže vreme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i Evropske unije.

“Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna da se suoči s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 1990.ih godina”, zaključuje se u saopštenju.

(Beta)