One vole svoje tijelo

Četiri žene su govorile o ključnom trenutku, nakon koga su konačno naučile da vole svoje tijelo.

Mnoge žene i dan danas imaju neodređen stav o svom tijelu.

Naučiti da cijeniomo svoj izgled nije uvjek lako, a ponekad samo jedan trenutak može doprinijeti da se ta percepcoija promjeni zauvjek.

Pjevačica Rochelle Humes (39) se tokom prošlog mjeseca skinula, kako bi ukrasila naslovnu stranu časopisa Women’s Health.

I pri tome je rekla: “Zaista me nije briga šta će ljudi misliti. Ja sam zadovoljna svojim tijelom i znam šta sve mogu učiniti. Na sretnom sam mjestu, pa zašto da ne. To sam ja”.

Na istu temu progovorile su i fotografisale se u istoj pozi, četiri sasvim obične žene, govoreći o trenutku, nakon kojeg su napokon naučile da vole svoje tijelo.

Majka troje djece, Janet Charlton (62) kaže kako je mrzila svoje tijelo nakon što je rodila drugo dijete, u svojim ranim dvadesetim. Udala se kad joj je bilo 21, a u svoje tijelo se zaljubila sa 40, kada je rodila treće dijete. Kaže, kako se borila sama sa sobom da vrati svoj izgled prije porođaja. Svoje dvadesete i tridesete godine je provela na dijetama, ali nikada više nije dobro izgledala. Patila se sa obrocima, i nije mogla uživati u jelu, zbog brojanja kalorija. A kad joj je bilo 29, razvela se. U 38. godini je upoznala drugog supruga, sada 64, i vjenčali se godinu nakon toga. I onda je ostala trudna, nakon više pokušaja trudnoće. Nakon toga porođaja, shvatila je da joj težina više nije važna. Umjesto povratka na dijetu, počela je da cijeni svoje tijelo. Kaže da sada jede zdravo, ne ide na dijete, i voli gledati svoje golo tijelo.

Ruby Cromwell (29) kaže da je samopouzdanje o svom tijelu stekla nakon što je raskinula sa nasinim momkom. Kaže, kako se sa njim upoznala kad joj je bilo 23, a upoznali su se preko nekih prijatelja. Ubrzo su postali par. Kako je vrijeme prolazilo, on se mijenjao. Počeo joj je govoriti šta da oblači.  Uz to ju je uvjeravao kako se više nikome neće sviđati gola, i slične stvari. Trebalo joj je tri godine da shvati u kakvoj se vezi nalazila. Nedelju dana nakon razlaza, srela je neke svoje stare prijatelje, koji su joj rekli da odlično izgleda. I to je bio momenat, u kome su joj se upalile lampice. Tada je shvatila da može slaviti svoje tijelo, i da se u njemu sasvim dobro osjeća. Od tada je počela nositi odjeću koja je naglašavala njenu liniju, dotjerivala se, pa se čak bavila i burlesknim plesom. Kaže kako je sada sretnija nego ikada do sada.

Jessica Doherty (22), studentica iz Derryja u Sjevernoj Irskoj mrzila je svoje grudi, a nakon čitanja tekstova o rizicima kozmetičkih operacija, svoje tijelo vidi kao prirodno lijepo. Kaže kako se kao tinejdžerka brinula šta drugi misle o njenom izgledu. Osjećala se zapostavljena kada je vidjela kako druge djevojke imaju lijepe grudi. Sa 18 je počela štediti za implantate. Sa 22 je imala dovoljno novca i napravila termin za operaciju. Onda je upoznala svog partnera Arona (38), koji je po zanimanju kuhar, i koji ju je pokušavao odgovoriti od operacije, tvrdeće da ima fantastično tijelo. Tokom priprema za operaciju, čitala je članke o rizicima sa implantatim, vidila slike infekcija, i shvatila da je imala pogrešno mišljenje o svemu. Kaže kako je jedne večeri legla u krevet i razmišljala kako rizikuje život zbog grudi, te je sama sebi postavila pitanje, da li je to ono što želi?

Zaključila je da mora cijeniti ono što ima, i već sljedećeg jutra je otkazala operaciju, osjetila veliko olakšanje i sa ljubavlju počela gledati svoje tijelo.

Jess Logan (28) je savjetnica za hipoteke, udata i sa suprugom Daleom (30) živi u Tamworthu, West Mids. Kaže kako je početkom 2017. godine počela dobijati grčeve u stomaku, i zbog toga otišla u bolnicu, sa dijagnozom ulcerinarni kolitis, bolest zapaljenje crijeva. U ljeto te godine, morala je obaviti operaciju debelog crijeva, od čega joj je ostao veliki ožiljak na stomaku. Nakon toga, počela je mrziti svoje tijelo. U aprilu sljedeće godine se vjenčala sa Daleom, vjenčanica joj je prekrila ožiljke, ali se plašila medenog mjeseca u Budimpešti. Znala je da mora nositi kupaće kostime, pa je kupovala takve, koji su pokrivali kritična mjesta. I tokom medenog mjeseca joj je kliknulo: Zašto da zbog ožiljaka kvari svoj medeni mjesec. Kupila je bikini i otišla direktno na bazen. Niko nije gledao u njene ožiljke, niti zurio u nju, sve okolo je bilo sasvim normalno, i tada je shvatila koliko je nevjerovatno što se nalazi tu, u blizini čovjeka koga voli i za koga se udala, nakon 12 mjeseci i njenih sedam ožiljaka.

(thesun)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)