SIPA u akciji „Kliker“ lišila slobode dva lica

U okviru akcije „Kliker“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su izvršili pretrese na dvije lokacije na području Tuzlanskog kantona, s ciljem pronalaska predmeta i dokaza koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz SIPA-e.

Radi se o nastavku aktivnosti u okviru predmeta, koji se vodi u saradnji sa policijskim službenicima SR Njemačke, vezano za zapljenu 95 komada ručnih granata, četiri automatske puške, osam pištolja, više dijelova različitih vrsta oružja, kao i određena količina municije, koje je 18. februara 2019. godine, na području Drezdena, SR Njemačka, pronađeno u vozilu kojim su upravljali državljani Bosne i Hercegovine i koje je krijumčareno na relaciji Bosna i Hercegovina – SR Njemačka.

Tokom dosadašnjih aktivnosti, slobode su lišena dva lica, kojima je od strane Suda Bosne i Hercegovine određena mjera pritvora, dok su od strane policijskih službenika SR Njemačke slobode lišena četiri lica, svi državljani Bosne i Hercegovine.

Ove aktivnosti provode se po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)