Sunčano do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 5 stepeni, Drvar 6, Bugojno, Livno i Sokolac 7, Bihać 8, Ivan Sedlo i Sanski Most 9, Banja Luka, Jajce i Prijedor 10, Grude, Sarajevo i Široki Brijeg 11, Zenica 12, Bijeljina, Brčko, Doboj, Gradačac, Srebrenica i Stolac 13, Tuzla 14, Mostar i Zvornik 15, Trebinje 16, Neum 17 stepeni.

Danas se u Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U Bosni prije podne magla ili niska oblačnost. Tokom dana, sunčanije. U noći na srijedu novo naoblačenje.

Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 19 i 25, na jugu zemlje do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike, stabilnije vrijeme i više sunca, većina populacije će se osjećati ugodnije i biti boljeg raspoloženja.

Tegobe kod osjetljivih osoba, tokom dana biće slabije izražene.

Sa dolaskom noći opšta slika će se djelimično pokvariti, pod uticajem nadolazećeg pogoršanja.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost u dolinama Drine, Save, Une i Krivaje

Na smanjenu vidljivost zbog magle upozoravamo na dionicama u dolinama rijeka Drine, Save, Une i Krivaje.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Povodom održavanja “Drill and Chill Festivala”, na lokaciji kanjona “Tijesno” (u blizini rafting slalom staze), na magistralnom putu M-16 Karanovac-Crna Rijeka, do 15.09.2019.godine, od 11 do 11,45 sati, dolazi do obustave saobraćaja. Alternativni pravac za vrijeme obustave je Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Zbog radova u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima u intervalima od 00,30 do 01,30 sati, od 02 do 03,30 sati i od 04 do 05,30 sati, dolazi do obustave saobraćaja. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-17 Konjic-Jablanica, M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jajce-Jezero.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)