Komšić: Velika Britanija daje punu podršku putu BiH prema NATO-u

Velika Britanija daje punu podršku putu Bosne i Hercegovine prema NATO savezu, izjavio je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je juče boravio u posjeti Velikoj Britaniji.

“Taj stav poznat je od ranije, i on je samo dodatno potvrđen, u što sam se uvjerio tokom sastanaka koje smo imali, a tu, prije svega, mislim na razgovore sa Ministarstvom odbrane Velike Britanije. Vjerujem da će ta podrška u budućnosti biti još snažnija”, ocijenio je.

Komšić je juče pirustvovao komemorativnom skup za bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je prokomentarisao da prisustvo predsjedavajućeg komemoraciji nije bilo u ime Predsjedništva BiH, “kao što ni njegova posjeta Velikoj Britaniji nije u ime Predsjedništva BiH”.

“Paddy Ashdown je ovdje ostao upamćen kao međunarodni prestupnik, koji je u svom mandatu pogazio sve pozitivne i domaće i međunarodne pravne akte”, izjavio je juče Dodik.

“Što se tiče gospodina Dodika, čuo sam da se juče vrlo neprimjereno i nediplomatski izražavao o Britaniji i pokojnom lordu Ashdownu. To nije dobro. Međutim, kada je riječ o samom karakteru posjete, tu nema ništa sporno. Članovi Predsjedništva BiH, pored zvaničnih, imaju i radne posjete”, kazao je Komšić.

Pri tom naglašava da je Dodik tu mogućnost iskoristio da posjećuje bivšeg vicekancelara Austrije, tada predsjednika krajnje desničarske Slobodarske partije Heinza-Christiana Strachea, koji je zbog afere bio primoran podnijeti ostavku.

“Ko će znati šta li mu smeta moja posjeta Britaniji?!” poručio je Komšić na kraju izjave za Fenu.

(Fena)