Nove strune violine

Pop umesto Paganinija i Roka umesto Roberta Schumanna.

Klasično, to nije ono što Lindsey Stirling (32) radi sa svojom violinom. I često dovoljno da ovaj instrument svira samo drugu zagonetku s ovim američkim umjetnikom.

Barem tako važna koliko i muzika na njihovim nastupima je akrobacija. Ni početak njene karijere nije baš klasičan: Stirling je postala poznata putem interneta.

I gore nogu! U svojoj muzici Stirling kombinira klasičnu violinu s tvrdim dubstep electro i moderan ples s baletom.

Uči i ples, s 20 godina počinje 2007. postavljati videozapise sebe na YouTube. To joj donosi proboj, 2,5 milijarde puta, pozvani su njeni videozapisi.

“Činjenica da sada mogu dijeliti svoju muziku s ljudima širom svijeta i dalje me oduševljava”, kaže ona za Bild am Sontag. “Ne vrijedi to samo razmišljati u ladicama-.”

U petak će izaći njen peti album “Artemis”. Zove se grčka boginja mjeseca. Zašto?

„Mjesec prolazi kroz različite faze. Postoje noći kada se na nebu čini visokim i okruglim. Onda su drugi u kojima ga skoro nema. Ovo su mračne noći. Mislim da i u životu postoje svijetle i tamne faze”.

Sami Stirlingu je bilo teško. “Godine 2015. od raka je umro moj najbolji prijatelj i klavijaturista Gavi. Tada sam početkom 2017. godine izgubio oca, koji je imao rak grla. To mi je bilo jako teško”, priča ona za Bild am Sontag. “Ali, nakon toga sam iskoračio iz njegove sjene poput mjeseca. Dobro sam”.

Sad, takođe, želi podstaći svoje obožavaoce za teška vremena. Stirling kaže: „Ne odustaj! Doći će vrijeme kada možete biti ponovo sretni. Svakako“.

(blu)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)