Zamjenik ministra Dalipagić na panelu Digitalne integracije zapadnog Balkana

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić učestvovao je na panelu Digitalne integracije zapadnog Balkana, koji se u sklopu Digitalnog foruma Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) održava u Budimpešti.

Zamjenik Dalipagić je istakao da je naša zemlja prepoznala društveni i ekonomski potencijal informacionoo-komunikacijskih tehnologija, širokopojasnog pristupa i digitalnih vještina kao temelje za bržu i kvalitetniju digitalnu transformaciju. Stoga Ministarstvo saobraćaja i veza BiH užurbano radi na izradi što kvalitetnijeg zakonodavstva, kako bi se procesi digitalne transformacije i integracije što kvalitetnije provodili.

„Trenutno radimo na izuzetno važnim zakonskim i strateškim dokumentima, poput donošenja novog Zakona o elektronskim komunikacijama i izradi Strategije širokopojasnog pristupa. Takođe, dodijelili smo dozvole za 4G telekom operaterima, usvojili Politiku razvoja informacionog društva BiH za period 2017.-2021, a očekujemo i usvajanje Zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije. Osim toga, naša zemlja će veliku pažnju posvetiti aktivnostima na izradi Zakona o kibernetičkoj bezbjednosti, Strategije razvoja informacionkog društva u BiH, Strategije razvoja elektronske uprave u BiH i Zakona o kritičnim IKT infrastrukturama. Provođenje ovih aktivnosti doprinijeće razvoju i unapređenju ekonomije, povećanju standarda života i BDP-a, te spriječiti odlazak mladih kvalifikovanih kadrova i ubrzati kretanje ka Evropskoj uniji“, naglasio je Dalipagić.

Na margini sastanka, zamjenik Dalipagić se susreo s ambasadorkom Bosne i Hercegovine u Mađarskoj Biljanom Gutić-Bjelicom, s kojom je razgovarao o pitanjima u oblasti saobraćaja i veza dviju zemalja. Na susretu su obostrano istaknuti dobri odnosi između BiH i Mađarske u navedenim oblastima.

V. B.

(NovaSloboda.ba)