Akcija “Orka”: Uhapšeno 14 osoba, pronađena veća količina eksploziva i oružja

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su, nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog Kantona, započeli sa realizacijom operativne akcije “Orka” na području  Federacije Bosne i Hercegovine, vezano za krivično djelo organizovani kriminal iz člana 342., a u vezi sa krivičnim djelima razbojništvo iz člana 289., teška krađa iz člana 287. i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

U sklopu akcije, a postupajući po Naredbama Kantonalnog suda u Mostaru, vrše se pretresi na 12 lokacija na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Sarajevskog Kantona i Istočnog Sarajeva Republika Srpska, te je lišeno slobode 13 lica: R. B. (1987.), M. B. (1991.), A. B. (1984.), J. M. (1983.), S. Ć. (1978.), Z. M. (1972.), F. P. (1986.), M. P. (1981.), S. H. (1991.), M. O. (1984.), Z. H. (1990.), R. G. (1980.) i N. B. (1992.), dok se Z. G. (1969.) nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Republici Hrvatskoj. Radi se o licima koja su od ranije poznata policijskim i pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju ovih i drugih krivičnih djela, zbog čega se pojedini još uvijek nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena krivična djela vršili prilikom vanzavodskih pogodnosti.

Ova organizovana kriminalna grupa, na čelu sa R. B i J. M., se sumnjiči da je od 2014. do 2019. godine, uz upotrebu vatrenog oružja (automatsko naoružanje i pištolji), plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila više od 29 krivičnih djela razboništava i teških krađa, u kojim su predmet napada bili tržni centri, bankomati, benzinske pumpe, transpori novca, te drugi privredni subjekti i fizička lica na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su do sada stekli protivpravnu imovinsku korist više od 1.000.000 KM, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli višemilionsku štetu.

Takođe, ova grupa se sumnjiči i za krivična djela iz domena neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te krađe putničkih motornih vozila.

Prilikom pretresa, do sada su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda, te će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku, a radi se o većoj količini eksploziva, oružja, municije, novca, policijskoj uniformi, podesnom alatu, koji je korišten za izvršenje krivičnih djela, te drugi predmeti.

Lica lišena slobode bićekriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru i Sarajevu, te će u zakonskom roku biti predata, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog Kantona.

Značajnu podršku prilikom sprovođenja istražnih radnji pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, dok asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Sarajevskog Kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, stoji na kraju saopštenja FUP-a.

M. N.

(NovaSloboda.ba)