Avocado, voće za mafiju

Posao sa avocadom cvijeta, a doveo je čak  i do rata bandi.

Reputacija avocada kao „superhrane“ urodila je plodom u Evropi i SAD. Podatak: Njemačka je u 2008. uvezla oko 20 hiljada tona, a 2018. godine čak 93 hiljade tona avocada.

U meksičkoj državi Michoacan, bjesni rat između najmanje  tri kartela droge. Međutim, rat se ne vodi zbog  droge, nego zbog avocada. Voće je toliko popularno u svijetu da se već naziva „zelenim zlatom“ i u mnogim dijelovima Meksika već se uzgaja kao monokultura. Prihod premašuje 2,5 milijardi dolara godišnje. Karteli droge žele svoj udio u tome, kao i u rudarstvu.

Oni pljačkaju kamione i robu na njima. A prije svega, iznuđuju novac za zaštitu velikih farmera i izvoznika avocada, i otimaju ih. Najzloglasniji kartel, Jalisco Nueva Generacion, javno je izložio 19 unakaženih leševa svojih neprijatelja, Los Viagras i Los Caballeros Templarios.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador formirao je nacionalnu gardu i poslao je u Michoacan, ali je njihov učinak u borbi protiv bandi do sada veoma ograničen.

Meksiko se ponovo kreće ka tužnim rekordima. U prvoj polovini 2019. godine ubijeno je više od 19 hiljada ljudi. A avocado država Michoacan se i po tome nalazi u samom vrhu.

(stern)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)