Miroslav Lajčák biće promovisan za počasnog doktora na Sveučilištu u Mostaru

Sveučilište u Mostaru dodijeliće titulu počasnog doktora Miroslavu Lajčáku, ministru vanjskih poslova Slovačke, bivšem predsjedavajućem Opšte skupštine Ujedinjenih nacija i Visokom predstavniku u BiH. Ceremonija dodjele počasnog doktorata održaće se danas na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u amfiteatru Sokrat u 11 sati.

Nakon dodjele počasnog doktorata, Miroslav Lajčák održaće predavanja na Sveučilištu u Mostaru.

U knjižici počasnog doktorata koja se prigodno štampa u ovakvim prilikama, komisija za izbor Lajčaka istaknula je kako je „često naglašavao u svojim javnim istupima da je  nepravedno i licemjerno Bosnu i Hercegovinu zvati propalom državom, jer je Bosna i Hercegovina ono što je međunarodna zajednica napravila od nje“.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić istakao je kako Sveučilište u Mostaru izuzetno cijeni i nastojanja Lajčáka da se lista vrijednosti SUM-a danas može temeljiti samo na prvenstvu nauke, kulture i obrazovanja, te da Bosna i Hercegovina može biti spašena obrazovanjem.

Miroslav Lajčák je napisao da je „Slovačka Republika nastojala i nastoji sveobuhvatno razvijati odnose s Bosnom i Hercegovinom, ne samo u političkoj i ekonomskoj sferi, već i u području kulture, nauke, sporta i obrazovanja. Istovremeno, jedinstvenu društvenu i vjersku raznolikost Vaše zemlje, čiji je jedan od simbola nedvosmisleno Mostar, doživljavamo kao Vaše bogatstvo i istinsku vrijednost“.

(NovaSloboda.ba)